nedjelja, 25. travnja 2021.

RAD U ACESSU

 Rad u Access-u

U nastavku rada (ovo se odnosi na DL studente) ćemo se poretpostaviti da posjedujete neke osnove rada u Access-u. Obim materijala koji je predviđen za slanje ne obuhvata kurs iz Access-a. Cilj materijala je da Vas na konkretnom primjeru nauči projektovanju sistema od ideje pa finalnog produkta. Međutim na početku Curiculuma je navedena literatura koja je preporučljiva za savladavanje osnova rada u tom alatu, a mnogo više od toga. Naravno na nekim mjestima gdje to osjetim da je potrebno ću Vas voditi korak po korak

Nakon što otvorite Access i odaberete novi projekta (naziv neka bude «Kupci_ver1.mdb) potrebno je da formiramo tri entiteta iz analize zajedno sa njima pripadajućim poljima. Prva stvar koju ćete vidjeti nakon pokretanja programa je prazan prozor «Database Objects» centralno mjesto gdje će te formirati objekte od kojih se sastoji Vaš informacioni sistem (tabele, forme reporti).


Inicijalna oključena opcija je «Tables» što je i logično jer su to prvi obketi koje morate formirati da bi počeli sa radom. Postoji nekoliko načina za formiranje nove tabele, vidljivi su sa slike ispod:




1. Datasheet view – prvo se unose podaci pa se tok onda formira struktura polja

2. Design view – prvo se pravi tabela (definišu polj, tipovi podataka i sl.) nakon čega se unose podaci. Inače ovo je način koji ćemo najviše da koristimo.

3. Table Wizard – pravljenje tabele pomoću standardnog «čarobnjaka». Nije prporučljivo za početnike koji još ne razumiju postupa formiranja tabela.

4. Import table – uvoz tabele iz neke druge aplikacija (Access, dBase, Paradox, Excel i sl.)

5. Link table – ista opcija kao i prethodna s tim što se tabele ne «ubacuju» u novu aplikaciju. Kako samo ime i kaže iste se povezuju

Odabirom opcije «Design View» ćemo dobiti mogučnost da formiramo polja tabele. Prva tabela koju ćemo napraviti je «Kupci»



Napomena: Na slici 7 se vidi da su polja već formirana, na istom principu ćete uraditi i Vi. Primjetite tri kolone: «Field Name» - gdje se definiše ime polja tj. kolone-a u tabeli za unos podataka, «Data Type» - tip podatka za tekuće polje (Tekst, broj, automatski brojać i sl.), «Description» - je mjesto koje upisuje opis polja koje ni na koji način ne utiče na aplikaciju. Namjena je identična kao i komentari u programiranju.

Drugi dio slike prikazuje «Field Properties» koji se sastoji iz dva Tab prozora «General» i «Lookup». Naime moguče je za svako polje koje se formira dodatno pored tipa podatka podesiti još niz drugih osobina kao što su: (veličina polja, format, pravilo za provjeru ispravnosti unesnih podataka i sl.). Za početak ćemo raditi samo sa Field Size – veličina polja. Sada slijedi spisak polja od sve tri tabele (njihovi tačni nazivi), tipovi podataka i veličina koju svako polje posjeduje.

Napomena: Kada jednom unesete nazive polja kao takvi se moraju koristiti kroz cijelu aplikaciju (prednost je što Access nije Case sensitive – ne pravi razliku na velika i mala slova). Nastoj te da ne pravite razmak u nazivu polja (kolona). Polja pod brojem jedan u sve tri tabele su Primarni ključevi i prave se tako što desnom tipkom miša kliknete na polje i odaberet opciju Primary Key

Tabela Kupci

1. KupacID – AutoNumber (polje koje se generiše automatski i za svaki zapis u tabeli je jedinstveno), čak i ako se obriše zapis pod Npr. rednim brojem 8, taj broj se više ne dodjeljuje novim zapisima koji će se naknadno unositi.

2. Prezime – Text ( veličina polja 25)

3. Ime - text ( veličina polja 20)

4. Telefon - text ( veličina polja 12)

5. e_mail - text ( veličina polja 30)

6. Adresa - Memo ( veličina polja 64 KB)

7. Grad - text ( veličina polja 10)

Tabela Artikli

1. ArtikalID – AutoNumber

2. Naziv - text ( veličina polja 30)

3. Cijena – Number ( veličina polja double)

Tabela Narudzbe

1. NaruzbaID – AutoNumber

2. KupacID – Number (veličina polja LongInteger) polje istog naziva kao i u tabeli Kupci. Preko ovog polja ćemo moći da evidentiramo koje kupac.

3. ArtikalID – Number (veličina polja LongInteger) polje istog naziva kao i u tabeli Artikli. Preko ovog polja ćemo moći da evidentiramo koji kupac je šta kupio.

4. Količina - Number


Napomena: Prilikom pravljenja polja ArtikalID i KupacID u tabeli Narudzba nije potrebno da ih podesite kao autonumber iz razloga što se njihova jedinstvena vrijednost definiše u njihovim matičnim tabelama i u tabeli Narudzbe će se unositi njihove vrijednosti vezano za zapise iz Kupaca i Artikala. Npr (Imate kupca pod brojem 16 – u tebli Kupci, koji kupi naruči artikal pod brojem 8 – tabela Artikli. U tabeli Narudzbe se generiše jedinstveni NarudzbaID i unose brojevi 16 pod KupacID i 8 pod ArtikalID. To znači da preko ta dva podatka tačno znate koje izvršio narudzbu i šta je naručeno. Međutim neophodno je da polja budu tipa Number /LongInteger jer je AutoNumber tog tipa.

Na kraju bi trebali.......

U toka protekla 4 časa smo prešli veliki dio bitnog gradiva na osnovu kojeg bi Vi trebali znati i uraditi sljedeće:

􀂃 analizairati potrebe sistema i formirati entitete sa njima pripadajućim osobinama;

􀂃 definisati njihove međusobne odnose u vidu relacija preko zajedničkih podataka (kao u našem primjeru On-line prodavnice);

􀂃 u Access- sve gore navedeno znati sami primjeniti na zajdničkom projektu;

􀂃 Stečeno znanje primjeniti na svojim seminarskim radovima;

4

Nema komentara:

Objavi komentar

Kolicina-toplote