nedjelja, 25. travnja 2021.

Kreiranje relacija u Access-u

 Nakon završetka rada nad kreiranje osnovne strukture tabela, polja i pamarne ključeve neophodno je da napravite njihove međusobne relacije baš onako kako smo to uradili u fazi «projektovanje»





Nakon klika na meni (pogledati sliku 8) se otvara prozor u kojem se oda Vas traži da u prozor «Relationship» dodate grafiče slike Tabela koje želite povezati u relacije (pogledati sliku 9)




Nakon što dugmićem Add, dodate sve tri tabele i kliknete na Close, malo izvršite raspored elemenata dobit ćete nešto kao na slici




Kao što se vidi na slici prikazani su grafički ekvivalenti Vaših tebela sa njima pripadajućim poljima. Primjetite kako su Primarna polja boldirana. Sada slijedi dio kada je potrebno da polje KupacID (primarni ključ u tabeli Kupci) povežemo sa polje KupacID (koje je spoljni ključ u tabeli Narudzbe) i ArtikalID (primarni ključ u tabeli Artikli) sa poljem ArtikalID (koje je spoljni ključ u tabeli Narudzbe).
Povezivanje se vrši da prvo povlačimo (lijevim klikom miša) ArtikalID na Artikal ID u tabeli Narudzbe nakon čega puštamo lijevi taster miša i pojavljuje se prozor nao na slici 11 (redosljed može da bude i prvo iz tabele KupacID pa na KupacID u Narudzbama, ali nikada – to znači povezujemo Primarno polje sa Spoljnim ključem, nikada obrnuto. Znači povlačenje iz tablice Narudzbe na Artikle ili Kupce neće formirati isprave veze.



Sa slike se vidi koje polje se povezuje sa kojim. Uključite opciju «Enforced Referential Integrity» čime osiguravate da nije moguče obrisati podatak iz tabele Kupci sve dok postoje zapisi o tom kupcu u 6
Fakultet Informacijskih Tehnologija FIT
http://dl.infostudy.ba
tabeli Narudzbe. Na dnu se vidi po «Relationship Type» One-To Many što znači da je u pitanju relacija «Jedan prema više». Gledano sa aspekta našeg sistema možemo reći «jednom zapisu oz tabele Kupci može da odgovara jedan ili više zapisa u tabeli Narudzbe. Možemo biti još precizniji. Jedan kupac može da ima jednu ili više Narudzbi.
Kliknite na opciju Create i time ste izvršili formiranej prve veze. Na isti način povežite Artikale i Narudzbe.
Nakon što završite na slici 12 se vidi kako izgledaju Vaše tabele nakon povezivanja. Ovim ste završili jedanu od naj važnijih faza u projektovanju relacijske baze podataka
7







Nema komentara:

Objavi komentar

Kolicina-toplote