nedjelja, 25. travnja 2021.

CRTANJE ER DIJAGRAMA 3

 

CRTANJE ER DIJAGRAMA

 

Na osnovu sljedećeg opisa modelirati sistem vojne organizacije (nacrtati prijedlog ER dijagrama):

 

Vojno lice se jedinstveno identifikuje svojim jedinstvenim matičnim brojem, a relevantni podaci su: prezime, ime i čin. Vojno lice može biti oficir (relevantni podaci: škola, adresa, formacijsko mjesto), vojnik (na odsluženju vojnog roka, ima klasu (u smislu martovska, junska)) ili vojnik po ugovoru (kraće VPU, ima obilježja br_ugovora i adresa). Vojno lice ne mora biti ništa od gore navedenog (recimo, civilna lica na službi u VJ), ali može u isto vrijeme da bude i oficir i VPU.

Svako vojno lice (bez obzira da li je vojnik na odsluženju, oficir ili VPU) zadužuje neko oružje, određenog datuma. Postoje vojna lica koja nisu zadužila nikakvo oružje, ali su neka vojna lica zadužila i više komada naoružanja. Svaki komad naoružanja može zadužiti najviše jedno vojno lice, ali ne mora da ga zaduži niko.

Oružje karakterišu obilježja: serijski broj, model, kalibar i tip.

Svako vojno lice pripada određenoj jedinici (jednoj i jedinoj), koja ima svoju šifru i naziv. Jedinica, prirodno, ima više vojnih lica.

Vojnik na odsluženju vojnog roka može da dobije nagradno odsustvo. To odsustvo karakteriše šifra, povod i broj dana koji je dodjeljen vojniku. Ono se dodjeljuje nekog datuma, i jedan vojnik može dobiti nagradno odsustvo više puta (ali i nijednom); sa druge strane odsustvo se mora nekom dodjeliti da bi se našlo u ekstenziji tipa entiteta, ali se može dodjeliti i većem broju vojnika.

Konačno, svaki vojnik na odsluženju vojnog roka mora izvršiti gađanja. Postoje vojnici koji još nijednom nisu gađali, ali i oni koji su gađali više puta. Gađanje karakteriše šifra gađanja, redni broj i vrsta gađanja. Kada vojnik vrši gađanje, on osvaja određeni broj krugova. Na gađanju će se nalaziti najmanje jedan, ali obično više vojnika.

Gađanjem komanduje oficir. Oficir mož da nije do sada komandovao nijednim gađanjem, ali može i da komanduje sa više gađanja. Jednim gađanjem može da komanduje samo jedan jedini oficir; ne postoji gađanje na kojem niko ne komanduje. Na gađanju se koristi određeno oružje moguće je da se koristi jedna, ali i više vrsta oružja. Postoji oružje iz kojeg gađanje još nije izvršeno, ali i ono iz kojeg je gađano više puta.



 

Nema komentara:

Objavi komentar

Kolicina-toplote