nedjelja, 25. travnja 2021.

Queries (upiti)-ACESS

 Upiti su jedna od najmočnijih osobina svakog sistema za upravljanje bazama podataka. Šta oni rade ? Baš ono što im kaže i ime. Vi postvljate pitanja bazi podataka, a ona Vam daje odgovarajuće odgovore. Naravno pitanje se postvlja jezikom koji baza razmije. Radi se o SQL (Structured Query Language) jeziku. Međutim, Access posjeduje vrlo moćnu alatku za izradu upita na principu «Drag n' Drop» metode bez potrebe da korisnik poznaje SQL. Međutim svako ko ima namjeru da se bazama podataka bavi profesionalno SQL mora naučiti do vrlo visokog nivoa.

Upiti Vam omogučavaju da izvučete potrebne podatke iz jedne ili više tablica istovremeno. Omogučava Vam da pretražujete podatke po određenom kriteriju, da vršite filtriranje podataka ili vršite računske operacije nad podacima iz baze.

Napomena: Access ne poznaje izračunata polja tj. niti jedna baza koja postoji ne može kao tip podataka imati polje koje se računa. Međutim, upiti mogu napraviti računske operacije i formirati izračunata polja. Rezultati upita se mogu prikazati tabelarno, u formi ili izvještaju. Rezultati upita postoje na osnovu podataka iz stvarnih tabela. Upiti ne predstavljaju fizičke podatke, već podatke koji su uzeti na osnovu nekog kriterija iz tabela.

Tako da ako možete sa tim podacima raditi bilo šta, a da se to ne manifestuje na stvarne podatke (sem ako to niste kao opciju omogučili – Akcioni upiti).

Novi upit ćemo napraviti sa ciljem da filtriramo sve kupce iz Mostara koji se nalaze u tabeli Kupci. Tamo se sada nalazi samo nekoliko podataka o kupcima tako da se filtriranje može obaviti i ručno. Međutim zamislite da imate tabelu sa 10 000 ili više recorda, tu se situacija već komplikuje.

Otvorite opciju Queries u meniju Objects Database kontejnera objekata. Kliknite bna design View. Otvorit će se prozor koji od Vas traži da dodate tabelu-e iz koje-ih želite uzeti podatke pomoću upita. Kliknite na «Kupci» i dugmić Add. Zatvorite prozor za dodavanje 



Ako malo bolje pogledate polja koja su dodana su sortirana po redu kojim smo ih i dodavali (taj redosljed se može promjeniti). Fino se vdi kako se polje zove, iz koje je tabele ( u slučaju da se radi o upiti u poljima iz više tablica istovremeno) i kvačica koja kaže da će to polje biti vidljivo.



Ako sada pokrenete upit primjetit ćemo da su prikazani svi podaci, a ne samo kupci iz Mostara. Razlog je što još u upitu nismo «kazali» koji je kriterij za izdvajanje. Pošto Grad ključna u ovom slučaju, neophodno je kriterij postavit na to polje. Locirajte red «Criteria» i u presjeku sa kolonom Grad upišete kriterij ,a to je «Mostar». Pokrenite upit i trebali da vidte samo oe zapise u tabeli kupci koji u polju Grad imaju zapis Mostar



SELECT Kupci.Prezime, Kupci.Ime, Kupci.Telefon, Kupci.Grad

FROM Kupci

WHERE (((Kupci.Grad)="Mostar"))

WITH OWNERACCESS OPTION;

Iznad navedeni kod je kako Access vidi Vaš upit za izdvajanje kupaca iz tabele Kupci. Radi se o SQL SELECT iskazu.

Sada ćemo napraviti novi upit koji računa Porez i MPC iz tabele Artilkli na osnovu VPC i PoreznaStopa,

Kreirajte novi upit, odaberite tabelu Artikli i dodajte sva polja u upit. Kao što smo rekli na početku, Access ne zna za izračunata polja, ali računske operacije možemo praviti pomoću upita koji nemaju direktnog efekta nad podacima.



Primjetite polja Porez i MPC, radi se o virtuelnim poljima koja se izračunavaju i postoje samo onoliko koliko je aktivan upit. To i jeste prednost baze podataka. Svaki put kada se upit pokrene rezultat se sastoji od najnovijih podataka.





Nema komentara:

Objavi komentar

Kolicina-toplote