nedjelja, 25. travnja 2021.

Projektovanje formi ACESS

 Jedan od finalnih koraka prilikom kreiranja baze podataka jeste projektovanje formi (obrazaca) za unos podataka. (radi se o klasičnim Windows formama koje viđamo i bilo kojim drugim aplikacijama). Vrlo je važno da se taj korak uradi kvalitetno, jer od njega zavisi dali će naša aplikacija biti lagana za korištenje.

Postoji nekoliko načina kreiranja formi.

1. Ručno – korak po korak

2. Wizard – automatski na osnovu pitanja

Postoje prednosti i mane kod obje metode. Kod prve je neophodno uložiti više napora i truda, ali su rezultati mnogo kvalitetniji. Kod druge opcije aplikacija sama kreira interface za unos na osnovu pitanja koja Vam se postave. Rezultat obično nije ono što smo očekivali i nismo u «toku» kako je Access ustvari to sve i napravio.

Dakle mi ćemo taj postupak ovdje da prikažemo ručno (u kratkim crtama), a oni koji žele uči malo dublje u problematiku preporučujem Access Help i dosta praktičnog rada. U principu dizajniranje formi nije neki strašan posao, ali nakon što savladate principe nadogradnja je lagana.

U kontejneru objekata se pozicionirajte na stavku «Forms» i kilnite na dugmić «New»


Kao što prikazuje slika 29, nakon odabira opcije selektujte «Design View» i odabrerite Tablicu ili Query za koji se odnosi forma. Da se posjetimo forma je smao interface za prikaz i unos podataka u čijoj pozadini se nalazi stvarni objekat sa podacima.

Na sljedećoj stranici se nalazi slika sa svim (numerisanim) elementima za dizajniranje forme. Slijedi njihovo detaljno obajšnjenje


1. Forma (obrazac) u dizajn modu. Inicijalno je prazan i potrebno ga je «napuniti « sa objektima koji predstvljaju podatke iz tabela i sa dugmićima koji će podržavati određene operacije

2. Toolbox – paleta sa objektima koje koristimo prilikom dizajniranja formi

3. Properties – lista osobina za svaki označeni objekat na formi

4. Field List - Lista polja iz tabele za koju pravimo interface za unos ili pregled podataka



To bi bilo sve što Vam je potrebno od alata za dizajniranje forme.

Sljedeći korak je postvljane objekata (na formi) koji će preikazivati podatke iz tabele. Ako ste pogledali tekst iznad, alat koji nam je potreban jeste «filld list». Sa tipkom Shift selektujete sva polja (u našem slučaju radimo sa poljima iz tabele kupci) i lijevom tipkom miša ih prevucite na formu.Sada možete izvršiti detaljnije podešavanja i pozicioniranje elemenata na formi. Preko «properties» možete podesiti (boju, veličinu fonta, specijalne efekte i sl.) svih objekata na formi. Bijeli TextBox-ovi (na slici 32) su reprezentacije stvarnih polja iz baze podataka, dok njihovi «sivi» nastavci sa lijeve strane predstvljaju samo naslove, kako bi korisnik baze podataka mogao da zna šta koje polje predstvlja. Access kao naslove uzima naslove polja iz tablica.Nakon što smo malo dodavali elemente sa «Toolbox-a» (dugmići, labele, podforme i sl.) naša forma može da izgleda vrlo privlačno i profesionalno tj. da bude inituivna za koriniska i lagana za korištenje. Komandne dugmiće možete da prabivite pomoću «wizarda» ili ručno (pomoču Macro naredbi ili VBA programiranja).

Napomena: Za nivo predmeta Uvod u baze podataka dovoljno je ići do Macro naredbi. Za ostale elemente oko dizajniranja formi konsultujete help i dodatnu literaturuNakon što smo malo dodavali elemente sa «Toolbox-a» (dugmići, labele, podforme i sl.) naša forma može da izgleda vrlo privlačno i profesionalno tj. da bude inituivna za koriniska i lagana za korištenje. Komandne dugmiće možete da prabivite pomoću «wizarda» ili ručno (pomoču Macro naredbi ili VBA programiranja).

Napomena: Za nivo predmeta Uvod u baze podataka dovoljno je ići do Macro naredbi. Za ostale elemente oko dizajniranja formi konsultujete help i dodatnu literaturu









1 komentar:

Kolicina-toplote