petak, 30. travnja 2021.

Projektovanje opšte strukture sistema

 

Projektovanje opšte strukture sistema

 

Za potrebe vježbi ćemo koristiti jednu zamišljenu bazu za «on-line shop» (naravno u mnogo slabijoj varijanti nego što bi to bila prava baza). Nakon analize (tj. prvog od 7 koraka) smo zaključili da bi jedna on line prodavnica trebala da ima minimalno 3 entiteta koja su povezana direktno odnosno indirektno. To su:

1.     Kupci

2.     Artikli

3.     Narudžba

 

Na slici ispod se vide ti entitei i njihove relacije, koje ćemo objasniti kasnije.

Napomena: Navedena šema će se kroz vježbe dograđivati sa dodatnim elementima kako to bude zahtjevalo gradivo. Kao što se vidi radi se o polaznoj osnovi za formiranje sistema u Access-u.

Slika 2. Entiteti i njihovi međusobni odnosi

                

Šema je formirana u programu Microsoft Visio 2002. Visio omogućava da se na osnovu grafičkih elemenata (UML  modeliranje) napravi slika sistema prije njegove implementacije u npr. Access-u. Projektovanje ide toliko duboku da je moguće izvršiti definisanje polja, tipovava podataka, relacija i sl. Nakon toga je moguće iz šeme generisati gotovu bazu.

Na vježbama se ne radi tako, ali se slike modeliranja sistema prikazuju u Visiu, kako bi se studenti postepeno privikavali na predmet sa treće godine «Softverski injižinjering».

Takođe šema iz Visia je mnogo prihvatljivije i sa mnogo više detalja nego šema tabela i relacija u Access-u.

Naravno mi ćemo kompletnu bazu na vježbama nakon modeliranja u programu Visio uraditi u Accessu-u. Također, sav dalji rad na projektu 

Nema komentara:

Objavi komentar

Kolicina-toplote