petak, 30. travnja 2021.

ACESSS-ANALIZA I PROJEKTOVANJE

 

Analiza i projektovanje

 

Prije nego što krenemo sa Access-om neophodno je izvršiti detaljnu i opsežnu analizu sistema za koji želimo napraviti bazu. Rečeno stručnim jezikom: «Vršimo analizu realnog sistema i njegovo prebacicanje u informacioni sistem»

Naime radi se o koraku koji većina ljudi preskače, međutim trebalo bi da bude obrnuto, jer od njegovog kvaliteta zavisi uspjeh realizacije i implementacije kompletne baze.

 

Pod analizom se podrazumjeva sljedećih nekoliko koraka koji su preporučeni na svim «Information Technology» fakultetima i preporučen u Microsoft programu certficiranja za baze podataka.

 

1.     Projektovanje opšte strukture sistema

        Prva faza u kojoj projektant upoznaje problem tj. šta mu je zadatak. Najbolje je razgovarati sa osobom čije zanimanje «automatizujete». U ovoj fazi je neophodno raspoznati «entitete» podataka (entitet-skup međusobno zavisnih podataka o nečemu ili nekome). Npr: podaci o studentima, podaci o ocjenama, podaci o kupcima i sl.)

2.     Projektovanje strukture podataka (dijelovi i osobine entiteta)

        U ovoj fazi potrebno je raspoznati osobine entiteta tj. od kojih podataka se sastoji npr. entitet «studenti» (Broj indexa, Prezime, Ime i sl)

3.     Projektovanje tabela i relacija (veza)

        Nakon definisanja potrebnih grupa podataka sljedeći korak je u nekom od DBMS alata (konkretno Access) izvršiti formiranje tabela (koje su u stvari samo elektronske verzije naših entiteta) i njihovih međusobnih relacija (ipak radi se o relacijskim bazama podataka)

4.     Testiranje polja (Unošenje testinih podataka i provjera ispravnosti istih)

        Definisanje pojedinačnih polja u tabeli, njihovih tipova podataka i funkcija koje se brinu za provjeru ispravnosti unesenih podataka (npr. u polje u koje je predviđeno da se unese datum i sl.)

5.     Projektovanje formi za unos i pregled podataka

        Nakon završetka posla sa tebalama slijedi formiranje formi za unos podataka. Ustvari, to su objekti koje će krajnji korisnik i da vidi.

6.     Izrada sistema menija

        Svaka aplikacija mora da ima kvalitetno izrađen sistem menija kako bi navigacija i kretanje kroz istu bilo što lakše i inituivnije.

7.     Dodatno testiranje baze u realnim radnim uslovima

Faktor koji bi svaki programer baze trebao da uzme u obzir (prije distribucije) jeste simuliranje rada. Danas na tržištu postije tzv. «stres»alati koji taj dio posla znatno olakšavaju

Nema komentara:

Objavi komentar

Kolicina-toplote