nedjelja, 25. travnja 2021.

MINE CRAFT KODIRANJE

Minecraft prijava i obogaćivanje: Uvod u kodiranje

Modul 1: Zašto kôd?


NAUČI
Vremena se mijenjaju! Studenti nas ne trebaju kako bismo ostvarili njihove ideje. Moramo shvatiti da, da bismo ostali u toku sa svijetom, moramo početi preispitivati svoj pristup poučavanju i učenju.

Budućnost u kojoj će živjeti naši studenti izgledat će i osjećati se drugačije. Pripremajući studente za računarstvo (CS) i sve koncepte koji su ojačani kroz ovaj rad, studenti će moći manipulisati svijetom poput ovog.


Da bi svi učenici bili spremni za budućnost, moramo ih osnažiti pismenošću današnjice i sutrašnjice. Svi studenti su upoznati sa popularnim aplikacijama kao što su Facebook, YouTube, Instagram i Snapchat. Uživanje pronalaze u igranju i stvaranju igara, ali da li razumiju algoritme i bazu koda ugrađene u njih za uspostavljanje veza sa svijetom? Vještine rasuđivanja, logike, računskog razmišljanja i struktura programskog jezika mogu pripremiti naše učenike za ne samo tehničke poslove u budućnosti, već i za oživljavanje njihovih ideja kako bi svijet pomoću tehnologije učinio boljim.

Trebalo bi da radimo sa našim studentima kako bismo prepoznali probleme u svijetu kojim su strastveni i osnažili ih tehničkim vještinama potrebnim za donošenje rješenja. Uvođenje kodiranja na početku njihove akademske karijere moglo bi takođe riješiti jaz između spolova i raznolikosti u tehnološkoj industriji.

Istraživanja sugeriraju sljedeće:

Kodiranje pokreće inovacije: od samovozećih automobila do robota uz pomoć hirurgije do društvenih medija, računarstvo revolucionira svaki aspekt našeg života. Kodiranje je temeljna vještina koju djeca trebaju naučiti kako bi mogla voditi ovaj pokret.
Kodiranje omogućava studentima da kreativno rješavaju probleme: mogu stvarati projekte koji rade nevjerovatne stvari.
Kodiranje gradi samopouzdanje: Nevjerovatno je osnažujuće za djecu da mogu da kreiraju projekte i pokazuju ih porodici i prijateljima.
Kodiranje se najbolje uči rano: učenje programiranja slično je učenju drugog jezika. Što su ranije studenti izloženi temeljnim temama poput sekvenciranja, petlji i uslovljavanja, to dublje apsorbiraju ove koncepte.
Kodiranje znači uspjeh u drugim oblastima. Učenje programiranja podržava učenje u drugim oblastima, poput matematike, čitanja i nauke.
Kodiranje omogućava studentima da istražuju osnovnu terminologiju računarstva (CS) i može doprinijeti većem interesu za računarstvo kao buduću karijeru.
Korištenje programa Minecraft: Education Edition za kodiranje ne samo da podržava ovo istraživanje, već sa sobom donosi i mnoge druge prednosti za studente. Naučiti studente kodirati u igri važno je jer se ona može koristiti u nastavnim programima ili sa raznim predmetima. Minecraft: Obrazovno izdanje je prirodno obuzimajuća igra koja je nastala daljnjim učenjem kodiranja u igri. Mnogi studenti već imaju neko predznanje i ljubav prema igri. Učenje kodiranja u igri nadovezuje se na ovo predznanje i jača ljubav prema igri. Minecraft: Obrazovno izdanje privlači i privlači učenike različitih starosnih grupa i spolova, što pruža priliku za podučavanje kodiranju i, u tom procesu, uklanjanje rodnih praznina u računarstvu.


REFLECT
Dok učite o kodiranju i gledate video o računarskim naukama, uzmite u obzir:

Kako nastavnici mogu promovirati kodiranje u učionici?
Koje aspekte računarske nauke podržava Minecraft: Education Edition?





Nema komentara:

Objavi komentar

Kolicina-toplote