nedjelja, 25. travnja 2021.

VJEZBA BROJ 5 BIRACKI ODBORI

 CRTANJE ER DIJAGRAMA

Na osnovu sljedećeg opisa modelirati sistem kontrole glasanja na izborima (nacrtati prijedlog ER dijagrama):

Politička partija ima sljedeće relevantne osobine: identifikacioni broj i ime. Ona kandiduje najviše jednog kandidata na izborima, mada ne mora kandidovati nikoga. Kandidat se odlikuje identifikatorom, prezimenom, imenom i godinom rođenja. Kandidat ne mora da bude član niti jedne stranke (kandiduje ga grupa građana, na primjer), ali, ako ga predlaže partija, to može biti najviše jedna.

Kontrolori su članovi političkih partija, mada to ne moraju da budu (na primjer, ako su ispred nevladinih organizacija i slično). Partija ne mora imati niti jednog kontrolora, ali ih može imati više; obrnuto – kontrolor ili nije član stranke, ili je član tačno jedne stranke (u tom slučaju se karakteriše i brojem članske karte). Obilježja bitna za modeliranje kontrolora su njegova šifra, prezime i ime.

Kandidati takođe glasaju, na jednom i samo jednom biračkom mjestu, i tom prilikom potrebno je čuvati i informaciju o krugu glasanja. Na biračkom mjestu, koje se odlikuje identifikatorom i lokacijom, ne mora glasati niti jedan kandidat, ali ih može glasati više. Biračko mjesto pripada (jednoj i jedinoj) opštini. Opština ima svoju šifru i naziv, i može imati više biračkih mjesta.

Birač (JMBG, prezime, ime, adresa) bira na biračkom mjestu. On ne mora uopšte da izađe na izbore, a ako se pojavi na biralištu – to može učiniti tačno jednom, i tom prilikom se čuva i informacija o krugu izbora. Na biračkom mjestu će se pojaviti najmanje jedan, a sigurno više birača.

Konačno, biračko mjesto kontroliše kontrolor, i on može uputiti određeni broj primjedbi na zbivanja na biračkom mjestu. Na biračkom mjestu će se naći najmanje jedan (ili više) kontrolora, dok, obrnuto, kontrolori mogu da budu na tačno jednom biračkom mjestu.



Nema komentara:

Objavi komentar

Kolicina-toplote