nedjelja, 25. travnja 2021.

ACESS RELACIJE VJEZBA 1



Vježba 1:

 

 

Navedenim relacijama prikazana je imaginarna baza podataka za evidenciju prodatih računarskih konfiguracija. Ova evidencija prati dijelove koji su

ugrađivani u pojedine konfiguracije, softver koji je na tim računarima instaliran, kome je konkretna konfiguracija prodata, te eventualne

reklamacije koje su podnosili kupci:

 

 

DIO ({idDijela, vrsta, tip, idPro}, {idDijela})

KONFIGURACIJA ({idKonf, testirana}, {idKonf})

KUPAC ({jmbg, prezime, ime, adresa, telefon}, {jmbg})

PROIZVOĐAČ ({idPro, ime}, {idPro})

SOFTVER ({idSoftvera, naziv, tip, idPro}, {idSoftvera})

SADRŽI ({idKonf, idDela, serijskiBroj, cena}, {idKonf + idDela})

PRODATA ({idKonf, jmbg, datum, garancija, popust}, {idKonf})

INSTALIRAN ({idKonf, idSoftvera, napomena, cena}, {idKonf + idSoftvera})

REKLAMACIJA ({idKonf, idDela, datum, opis}, {idKonf + idDela})

 

Međurelaciona ograničenja:

 

DIO [idPro] Í PROIZVOĐAČ [idPro]

SOFTVER [idPro] Í PROIZVOĐAC [idPro]

SADRŽI [idKonf] Í KONFIGURACIJA [idKonf]

SADRŽI [idDela] Í DIO [idDijela]

PRODATA [idKonf] Í KONFIGURACIJA [idKonf]

PRODATA [jmbg] Í KUPAC [jmbg]

INSTALIRAN [idKonf] Í KONFIGURACIJA [idKonf]

INSTALIRAN [idSoftvera] Í SOFTVER [idSoftvera]

REKLAMACIJA [idKonf + idDela] Í SADRŽI [idKonf + idDela]

REKLAMACIJA [idKonf] Í PRODATA [idKonf]








Objašnjenja značenja pojedinih polja:

Tabele SADRZI i INSTALIRAN sadrže cijenu pojedinih hardverskih komponenti, odnosno softvera u momentu ugradnje komponente / instalacije softvera. To je učinjeno jer je cijena promjenljiva kategorija, tako da je nismo stavili da bude obilježje(atribut) samih dijelova, tj. softvera. Na ovaj način, vrijednosti pojedinih konfiguracija i instaliranog softvera po konfiguraciji biće računate kao suma pojedinačnih cijena vezanih za dijelove iz kojih se konfiguracija sastoji, odnosno cijena softvera koji se instalira na računarske konfiguracije.

 

Dio.vrsta: monitor, grafička kartica, modem, HDD... (vrste rač unarskih delova). Dio.tip: SyncMaster 3Ne, GeForce4 MX400, WinModem, Diamond-Max... (tipovi pojedinih delova).

Proizvodjac.ime: Samsung, nVidia, Lucent, Maxtor...

Softver.tip: operativni sistem, antivirusni softver, poslovni paket, grafički paket... Instaliran.napomena: primjenjen Service Pack xx, antivirusne definicije ažurirane, instaliran ćirilični LIP...

Konfiguracija.testirana: Bulova vrijednost (TRUE/FALSE), podatak da li je sklopljena konfiguracija prošla testiranja.

Zapisi u tabeli DIO se odnose na tipove dijelova, a ne za konkretne dijelove koji se ugrađuju. Tako će ova tabela imati zapise o, recimo, grafičkoj kartici GeForce4 MX 400, a ako se neka od ovih kartica zaista i ugradi u kakvu konfiguraciju, informaciju o serijskom broju konkretnog dijela čuvamo u tabeli SADRZI. Potpuno isti princip je primenjen i za zapise u tabelama SOFTVER i INSTALIRAN.

REKLAMACIJA je tabela koja će sadržati podatke o eventualnim primjedbama kupca na rad računara.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. CRTANJE ER DIJAGRAMA

 

Na osnovu sledećeg opisa modelirati sistem distribucije štampanih publikacija (nacrtati predlog ER dijagrama):

 

Publikacija se jedinstveno idetifikuje svojim ISBN brojem, a podaci od znač aja su još i: naziv, jezik i tiraž . Publikacija može biti: dnevna novina,

nedeljnik ili periodič no izdanje, ali ne mora biti ništa od toga. Publikacija ne može u isto vrijeme biti i jedna i druga kategorija.

Dnevna novina ima svoje izdanje (kao, na primjer, več ernje, jutarnje itd.), periodično izdanje ima svoju temu, a nedeljnik nema svoja sopstvena obeležja. Međutim, nedeljnik može sadržati jednu ili više kolumni. Ta kolumna ima svoj naziv i identifikacioni broj. Svaka kolumna se objavljuje u

jednom (i samo jednom) nedeljniku. Kolumnu piše autor, sa obeležjima id_autora, ime, prezime, telefon, e-mail. Svaku kolumnu piše autor, i to najviše jedan, ali jedan autor može pisati i više kolumni (ne mora pisati niti jednu).

Publikaciju distribuira distributer, sa osobinama: id_dist, naziv i telefon. Ta distribucija svake publikacije se dešava određenog datuma.

Publikaciju može distribuirati više distributera (npr. za svaki grad imamo drugog distributera), ali ne mora nijedan. Sa druge strane, distributer mora dijeliti barem jednu, ili više, publikacija.

Publikaciju objavljuje izdavač . On se karakteriše matičnim brojem, nazivom, adresom, telefonom i brojem faksa. Neku publikaciju može objaviti i više izdavač a, najmanje jedan, a izdavač  je do sada objavio barem neku publikaciju, obično više.

Publikaciju može da izdaje i sam autor (tzv. samizdat), i to se opet čini u nekom periodu. Publikaciju ne mora da izdaje ni jedan autor (to zapravo znač i da ju je objavio izdavač), ali postoje i publikacije koje izdaje više autora. Obrnuto, imamo autore koji ništa ne izdaju (takvi su, zapravo, u većini), ali i one koji izdaju i više publikacija.

Konačno, i za distributere i za izdavače rade radnici (imaju ih najmanje jednog ili, obično, više), sa relevantnim osobinama: JMBG, prezime, ime, struka, staž . Radnici rade ili za distributere ili za izdavače, tako da će uvijek biti onih čija je donja granica kardinaliteta 0, ali svi imaju gornju granicu 1 (moraju raditi negdje, inače nisu radnici!).

 







Nema komentara:

Objavi komentar

Kolicina-toplote